Gijs - Spijs met Gijs

Mijn verhaal

Welkom in mijn wereld van smaak, experimenteren en culinaire ontdekkingen.

Deze bourgondiër kookte eerst helemaal niet. Moet je na gaan. geboren en getogen in een kleine dorpje genaamd Baflo, of Bavvelt op zijn grunn's, in het noorden van Groningen. Begon mijn kookavontuur totaal niet. Zelf vond ik vooral andere dingen leuker om te doen dan de tafel dekken en in de keuken te gaan staan. Net als mijn ouders, al moesten zij toch elke dag een maaltje voor de familie bereiden. Het rouleren van de pasta bolo, bami, wok of AVG was dan ook gebruikelijk. Waar overigens ook niks mis mee was. Al heb ik daar nu wel een andere mening over.

Maar ja waar begon het dan wel? Nadat ik mijn middelbare school eindelijk had afgerond en een keuze had gemaakt in alle mogelijke studies besloot ik toch redelijk in mijn bubbel te blijven en in Groningen te studeren. In het eerste jaar natuurlijk eventjes aanzien vanaf huis maar uiteindelijk na het halen van mijn propedeuse verhuisde ik naar Groningen, waar ik op kamers ging – pal in het centrum, aan de Vismarkt. In een oud pand waar alles kraakte en de verwarming zelfs in de zomer aan moest. Echt een fantastisch huis! en dat bedoel ik niet sarcastisch.

Dat kwam vooral door de giga kamer met eigen keuken. Waar ik graag mensen over de vloer had voor commissie avond, een borrel of gewoon 'gezellig' weetje. Maar ja op zulke avonden moet er ook gegeten worden dus moest er iemand zichzelf opofferen om te koken. Dat waren dan vaak de simpele studentenmaaltjes: pasta pesto, pasta bolo, orzo of een AVG'tje. Dat werd ik op een duur echt wel beu. Dus begon ik met experimenteren met mijn vrienden als proefkonijnen. Het ging niet alijtd even goed of was even lekker. Maar op de een of andere manier kreeg ik de smaken toch redelijk goed dat iedereen het lekker vond. Of waren ze conflict vermijdend en durfde ze niks te zeggen?

Langzaamaan werd koken meer dan iets functioneels. Het ging niet alleen om eten op tafel krijgen, maar om iets te proberen, ontdekken of te verbeteren. Ik merkte dat ik steeds nieuwsgieriger werd: wat als ik dit anders doe? Of dat eens toevoeg? ik kwam er ook achter dat ik helemaal niet met een recept kan koken. Elke keer opnieuw lezen, die telefoon met je vieze vingers weer open swipen. Altijd een stap vergeten, gewoon niet mijn ding. Daarom pakte ik een recept en voegde ik andere ingredienten toe waarvan ik zeker wist hoe dat bereid moest worden. Dat is ook mijn doel met deze website. Om jou te inspireren om te experimenteren en vooral die recepten op den duur links te laten liggen.

Nou goed naar mate je ouder wordt heb je ook geen zin meer om euroknaller-wijnen te drinken. Ik hoop namelijk dat iedereen ontwikkelde smaakpupillen heeft na hun 20ste om die chemische troep echt niet meer te willen drinken. Dus wat drink je dan? een prijs klasse hoger, tussen de 6 en 10 euro voor de meeste. En tja als je dan net als ik snel uitgekeken bent op twee keer hetzelfde eten of elke keer dezelfde wijn. Dan kom je vanzelf op fantastische combinaties. De eerste combi waar ik dacht van WOW! was een nieuw-zeelandse Marlborough SB met een jong geitenkaasje. Echt fantastisch hoe die wijn romiger werd en zoeter. Iets wat ik nu telkens weer zoek, die gekke combinaties die wel werken maar wat controversieel is. Bijvoorbeeld een vettige witte wijn met rundvlees of Champagne met spicy chicken wings. (serieuze aanraden!)

Met die gedachte kook ik nog steeds: maar nu met verbeterde technieken en meer kennis. Het experimenteren is inmiddels nog steeds vaste prik op dinsdagavond met hetzelfde discussiepanel. De afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in wijn-spijscombinaties. Bij elk nieuw gerecht verschillende wijnen proeven en proefnotities maken. Het begrijpen van smaken, en hoe je kunt koken naar de wijn of juist wijn kiezen bij het gerecht, is iets wat ik inmiddels onder de knie begin te krijgen.

Daarom ben ik deze website begonnen: om recepten en wijn-spijscombinaties die ik ontdekt heb te delen, stiekem mijn eigen inspo voor mezelf op te slaan maar vooral om jou te inspireren de keuken in te duiken en zelf te experimenteren met eten en drinken – want ik vind niks leukers dan dat.

Laten we samen experimenteren!

Ontdek mijn recepten, wijn & spijs combinaties en begin je eigen culinaire reis.